Sviatok všetkých svätých a pamiatka zosnulých.

22.10.2013 Prešov

Prešov, 22.10.2013 - Počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých sú tisíce hrobov na cintorínoch zahalené plameňmi sviečok, kahancov či kyticami kvetov, ktoré symbolicky vyjadrujú našu úctu a spomienku zosnulým. Príležitosť uctiť si pamiatku svojich blízkych zapálením napríklad aj virtuálnej sviečky či položením kytice na virtuálnom cintoríne majú Prešovčania od minulého roka na portáli www.pohrebnictvopo.sk. Portál spravujú Technické služby mesta Prešov, a.s., v ktorých správe sú aj mestské cintoríny. 

„Od pilotného spustenia tohto portálu na jeseň minulého roka bola stránka navštívená 70 000 krát a to vyše 16 000 jedinečnými návštevníkmi. Celkový počet zobrazení sa od jej spustenia vyšplhal na 140 000. Zaznamenali sme aj návštevníkov z Českej republiky, USA, Nemecka či Veľkej Británie. V čase minuloročných dušičiek sa priemerná denná návštevnosť pohybovala na úrovni 285 návštev denne,“ uviedol Martin Janiga z TSmP, a.s. Virtuálny cintorín slúži podľa jeho slov rovnako pre potreby vyhľadania hrobového miesta na mape, ako aj pre kontrolu platieb za konkrétne hrobové miesto. Po zadaní priezviska a mena budú vyhľadané relevantné záznamy zosnulých. Na tejto stránke je teda možné túto službu využiť na základe vyplnených kritérií, položiek ako výber cintorína, meno a priezvisko zosnulého. Oznamy nezaplatených nájomných zmlúv za hrobové miesta sú ako každý rok umiestnené na informačných tabuliach nachádzajúcich sa na jednotlivých cintorínoch.
Počas blížiacich sa sviatkov, konkrétne v dňoch 1., 2. a 3. novembra (piatok, sobota, nedeľa) budú cintoríny otvorené nonstop. „V domoch smútku na Hlavnom cintoríne, v Nižnej Šebastovej a Solivare budú pracovníci správy cintorínov od 10:00 do 20:00 h k dispozícii občanom, aby im poskytli potrebné informácie a kvôli bezpečnosti a ochrane majetku bude zvýšený počet hliadok (zamestnanci a príslušníci MsP) počas dňa a vo večerných hodinách bude hliadkovať bezpečnostná služba, “ vysvetlil riaditeľ TSmP, a.s. Jozef Višňovský kroky, ktorými by sa malo zabrániť odcudzeniu či poškodzovaniu tohto majetku. Kvôli zlepšeniu organizácie dopravy počas týchto sviatkov bude v termíne od 30.10. do 3.11.2013 (streda - nedeľa) umiestnené dočasné dopravné značenie na uliciach Dilongova, Moyzesova, Sládkovičova, Krátka.
Mesto Prešov má v súčasnosti 21 000 hrobových miest, z čoho približne 16 000 je na Hlavnom cintoríne. V Prešove je osem cintorínov vo vlastníctve mesta. Mesto už ukončilo komplexnú pasportizáciu, a v súčasnosti platná verejná vyhláška oznamuje občanom, aby sa na pasportizovaných cintorínoch prihlásili k svojim hrobovým miestam /ide o cintoríny Šalgovík, Soľnobanský, Zlatobanský, Dúbrava a Kalvária/.

(vkg)
 

Vyberte región